Schaal berekenen: wat is het en hoe bereken je het?

Wat is schaal berekenen?

Wil je weten wat schaal berekenen is en hoe je het kunt berekenen? Wij helpen je op weg! Schaal berekenen is een wiskundige techniek die gebruikt wordt om de afmetingen van afbeeldingen te verhogen of verkleinen. Om een afbeelding te vergroten of te verkleinen is het belangrijk om de schaal van de afbeelding te berekenen.

Hoe je de schaal kunt berekenen

Schaal berekenen is eenvoudig. De schaal van een afbeelding geeft het verhoudingsgetal aan tussen de afmetingen van twee identieke objecten. Het verhoudingsgetal is een getal dat de verhouding tussen twee objecten of afbeeldingen beschrijft. Met de schaal berekenen techniek kun je het getal berekenen dat de verhouding tussen de afbeeldingen beschrijft.

Bijvoorbeeld, stel je hebt een afbeelding van een huis met een breedte van 8 meter en een lengte van 10 meter. Als je de afbeelding wilt vergroten naar een afbeelding met een breedte van 16 meter en een lengte van 20 meter, dan is de schaal 2:1. Dit betekent dat de afbeelding is vergroot van 8 meter bij 10 meter naar 16 meter bij 20 meter.

Hoe je de verhouding kunt berekenen

Om de verhouding van de afbeelding te berekenen, moet je eerst de verhouding berekenen van de oorspronkelijke afbeelding. Je kunt de verhouding berekenen door de lengte en breedte te delen door elkaar. In het voorbeeld hierboven is de verhouding 8/10 = 0,8.

Hoe je de schaal kunt berekenen van een vergrote of verkleinde afbeelding

Nu je de verhouding van de oorspronkelijke afbeelding weet, kun je de schaal van de vergrote of verkleinde afbeelding berekenen. Om de schaal te berekenen, moet je de verhouding van de vergrote of verkleinde afbeelding delen door de verhouding van de oorspronkelijke afbeelding. In het voorbeeld hierboven is de verhouding van de vergrote afbeelding 16/20 = 0,8. Als je de verhouding van de vergrote afbeelding deelt door de verhouding van de oorspronkelijke afbeelding, krijg je 0,8/0,8 = 1. Dit betekent dat de schaal 2:1 is.

Oefenvragen over schaal berekenen

1. Stel je hebt een afbeelding met een breedte van 6 meter en een lengte van 8 meter. Wat is de verhouding van de afbeelding?

2. Stel je hebt een afbeelding met een breedte van 6 meter en een lengte van 8 meter en je wilt deze afbeelding vergroten naar een breedte van 16 meter en een lengte van 32 meter. Wat is de schaal van de vergrote afbeelding?

3. Stel je hebt een afbeelding met een breedte van 8 meter en een lengte van 10 meter en je wilt deze afbeelding verkleinen naar een breedte van 4 meter en een lengte van 5 meter. Wat is de schaal van de verkleinde afbeelding?

4. Stel je hebt een afbeelding met een breedte van 6 meter en een lengte van 8 meter en je wilt deze afbeelding vergroten naar een breedte van 12 meter en een lengte van 16 meter. Wat is de schaal van de vergrote afbeelding?

5. Stel je hebt een afbeelding met een breedte van 12 meter en een lengte van 16 meter en je wilt deze afbeelding verkleinen naar een breedte van 6 meter en een lengte van 8 meter. Wat is de schaal van de verkleinde afbeelding?