MisterEinstein04Nr305A0980 3

Huiswerkbegeleiding kan bijdragen aan betere schoolprestaties, maar betekent ook vaak: flink dokken. Wat als je dat niet kunt betalen? Mister Einstein is een instelling die vanuit een unieke digitale leerplatform online bijles biedt aan kinderen met ouders zónder dikke portemonnee. ,,Tegenwoordig loop je bijna een leerachterstand op als je geen huiswerkbegeleiding krijgt.”

Ouders geven in totaal jaarlijks honderden miljoenen euro’s uit aan de bijleswereld: het ‘schaduwonderwijs’. In tien jaar tijd stegen deze uitgaven tot 200 miljoen euro, stelde het CBS in 2019. Maar wie het niet kan betalen, blijft achter. De Onderwijsraad waarschuwde vorig jaar al dat de kansenongelijkheid alsmaar groeit. En het schaduwonderwijs speelt daarin een rol: hoogopgeleide ouders betalen namelijk vaker voor bijlessen, zo bleek uit onderzoek van het Planbureau.

Kinderen krijgen door het opleidingsniveau, het inkomen en de etnische achtergrond van ouders niet dezelfde kansen, zo bleek. Ze kunnen nog zo slim zijn: zo lang ouders de portemonnee missen voor extra bijles, beïnvloedt dit hun mogelijkheden voor de toekomst.

Fractie van de prijs

In Den Haag is de situatie niet anders. Uit onderzoek van de gemeente bleek al in 2017 dat ouders de kosten voor externe huiswerkbegeleiding erg hoog vinden en zich dit vaak niet kunnen veroorloven.

In de hoop de kansen weer een beetje gelijk te trekken, duiken sociale initiatieven op zoals het Haagse Mister Einstein, welk onderdeel is van Stichting het Nederlands Onderwijsplatform die meer dan 15 jaar ervaring heeft bij extra ondersteuning. Dit is een speciale app die online een-op-een onderwijsondersteuning biedt voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo.

Als ouders een abonnement aanschaffen, kost het een fractie van de prijs van reguliere huiswerkbegeleiding. En als scholen abonnementen nemen, hoeven de ouders niks te betalen: scholen kunnen Mister Einstein namelijk betalen uit het kabinetspotje van het ‘Nationaal Programma Onderwijs’ (NPO). Het digitale leerplatform werkt samen met de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van Onderwijs en verschillende scholen en schoolbesturen samen.

,,Tegenwoordig loop je bijna een leerachterstand op als je geen huiswerkbegeleiding krijgt”, vertelt oprichter Sahin Yildirim. ,,Maar het is voor veel mensen te duur. We zien veel kinderen die ontzettend talentvol zijn, maar in de praktijk niet de gelijke kansen krijgen vanwege de portemonnee van hun ouders.”

Via online leerplatform
Kinderen worden bij Mister Einstein gekoppeld aan bijlesdocenten die twaalf uur per dag beschikbaar zijn. Ze kunnen chatten, videobellen en bestanden delen. ,,Daarnaast staan er honderden uitlegvideo’s en oefenopdrachten online”, vertelt Yildirim. ,,Leerlingen hoeven zich geen zorgen meer te maken over een ingewikkelde opgave. En ze kunnen docenten beoordelen en gesprekken worden altijd door onderwijskundigen nagelezen zodat de kwaliteit hoog blijft.”

Zerya  Gündogdu (15) is dolblij met haar bijles van Mister Einstein. Haar moeder heeft het voor haar aangeschaft, want haar school biedt het niet aan. Het voordeligste abonnement kost 9,95 euro per maand: daarmee kunnen kinderen een uur per dag les krijgen en hebben ze verder toegang tot alle video’s, opgaven en vragen. Ter vergelijking: het uurtarief van reguliere huiswerkbegeleiding begint vaak bij 20 euro.

,,Ik leerde hiervoor nooit met huiswerkbegeleiding”, vertelt Zerya. ,,Maar nu ik het zo heb geprobeerd, leer ik beter.” Vooral de sommen gaan bij haar stukken beter: ze is in wiskunde een niveau omhoog gegaan.

Moeder Zeynep denkt dat de hoge prijzen van reguliere huiswerkbegeleiding wel degelijk zorgen dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt: ,,Vaak is het: hoe beter de huiswerkbegeleiding is, hoe duurder het wordt. En er zijn best veel mensen die zich dat niet kunnen veroorloven.”

Bron: Ad

https://www.ad.nl/geld/zerya-15-dolblij-met-betaalbaar-alternatief-voor-bijles-niveau-omhoog-gegaan-bij-wiskunde~acdf65b7/