Wat is Pleonasme?

Hoe kunnen we je helpen bij het begrijpen van pleonasme?

Pleonasme is een bekende term binnen het taalgebruik. Het is een gebruik van woorden die onnodig worden herhaald. Door het herhalen van woorden creëer je een effect dat gebruikt wordt om uiting te geven aan sterke emoties of gevoelens. Het woord pleonasme komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent letterlijk “meer woorden”.

Wat is het doel van pleonasme?

Het doel van pleonasme is om de inhoud van een zin of een tekst te versterken. Het gebruik van pleonasme helpt bij het verduidelijken van een bepaalde gedachte of mening. Het kan ook worden gebruikt om humor toe te voegen aan een tekst of om een bepaald gevoel te versterken.

Waarom wordt pleonasme gebruikt?

Pleonasme wordt vaak gebruikt om een specifieke gedachte of boodschap te versterken. Bijvoorbeeld: “Hij was helemaal alleen in de kamer”. In deze zin worden de woorden “helemaal” en “alleen” herhaald om het versterkte gevoel van eenzaamheid te benadrukken.

Voorbeelden van pleonasme

Pleonasme kan worden gebruikt in verschillende contexten, zoals in spreektaal, literatuur, poëzie en zelfs in gesproken taal. Hier zijn een paar voorbeelden:

– “De auto reed razendsnel”
– “Het was een gezellige drukte”
– “Het was stil als het graf”
– “Hij was een echte ware vriend”
– “Het was een totale ramp”

Oefenvragen

1. Wat betekent het woord pleonasme?
2. Wat is het doel van pleonasme?
3. Geef een voorbeeld van pleonasme.
4. Wat is het verschil tussen een pleonasme en een tautologie?
5. Geef een voorbeeld van een tautologie.