Wat is Newton voor het vak Natuurkunde?
Zullen we je helpen om het te begrijpen?
Sir Isaac Newton is een beroemde Britse natuurkundige, wiskundige, astronoom en filosoof die leefde in de 17e eeuw. Zijn werken hebben een enorme invloed gehad op het vakgebied van de natuurkunde. Newton was de eerste die de wetten van de zwaartekracht en de beweging formuleerde. Hij ontdekte ook dat licht bestaat uit verschillende kleuren en dat kleur afhankelijk is van de golflengte.
Newton’s wetten van de beweging en de zwaartekracht
Newton formuleerde drie wetten die de basis vormen van de beweging en de zwaartekracht. Deze wetten zijn nu bekend als Newton’s wetten van de beweging en zijn als volgt:
1. De eerste wet, ofwel wet van de stilstand, stelt dat een object dat zich in rust bevindt, zich in rust zal houden tenzij er een externe kracht op het object wordt uitgeoefend.
2. De tweede wet, ofwel wet van de versnelling, stelt dat als er een externe kracht op een object wordt uitgeoefend, dan zal het object versnellen in de richting van de kracht.
3. De derde wet, ofwel wet van de actie en reactie, stelt dat als er een kracht wordt uitgeoefend op een object, er ook een tegengestelde kracht zal worden uitgeoefend op hetzelfde object.
Newton’s zwaartekracht
Newton ontdekte ook dat elk object in de ruimte een kracht uitoefent op andere objecten, wat bekend staat als de zwaartekracht. De zwaartekracht is de kracht die elk object aantrekt met elk ander object in de ruimte. Volgens Newton’s wetten van zwaartekracht trekt elk object in de ruimte elkaar aan met een kracht die in verhouding staat tot de massa van de objecten. Bovendien heeft de afstand tussen de objecten ook invloed op de sterkte van de zwaartekracht.
Voorbeeld
Laten we een voorbeeld geven. Stel dat je twee ballen hebt, een grote en een kleine. Volgens Newton’s wetten van zwaartekracht zal de grote bal de kleine bal aantrekken. Hoe groter de grote bal is, hoe sterker de zwaartekracht zal zijn. Ook als de afstand tussen de twee ballen groter wordt, zal de kracht van de zwaartekracht afnemen.
Oefenvragen
1. Wat is Newton’s wet van de stilstand?
2. Wat is Newton’s wet van de actie en reactie?
3. Wat is Newton’s zwaartekracht?
4. Wat is de afhankelijkheid tussen de afstand en de sterkte van de zwaartekracht?
5. Hoe kun je de kracht van de zwaartekracht vergroten?