Wat is budget en hoe werkt het?

 

Heb je hulp nodig bij het begrijpen van budget? Wij helpen je!

Als je ooit geld hebt verdiend of geld hebt uitgegeven, dan ben je al bezig geweest met budget. Budget betekent simpelweg dat je bewust omgaat met je geld, en dat je ervoor zorgt dat je niet meer uitgeeft dan je hebt. Budget is dus een manier om je geld te beheren.

Er zijn twee belangrijke onderdelen van budget: inkomen en uitgaven. Je inkomen is het geld dat je verdient, zoals je zakgeld of loon. Je uitgaven zijn het geld dat je uitgeeft, zoals het kopen van kleding of het betalen van de huur.

Om een budget te maken, moet je eerst weten hoeveel geld je hebt om uit te geven. Je kunt dit doen door al je inkomsten op te tellen. Vervolgens moet je je uitgaven opschrijven en bekijken waar je geld naartoe gaat. Het is belangrijk om alle uitgaven op te schrijven, dus ook kleine bedragen zoals een ijsje of een kopje koffie.

Als je weet hoeveel geld je verdient en hoeveel je uitgeeft, kun je een budgetplan maken. Dit betekent dat je voor jezelf bepaalt hoeveel geld je aan bepaalde dingen wilt uitgeven, bijvoorbeeld hoeveel je aan kleding wilt uitgeven of hoeveel je wilt sparen. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Hoe maak ik een budgetplan?

Een budgetplan maken kan heel eenvoudig zijn. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Maak een lijst van je inkomsten: Schrijf op hoeveel geld je verdient en van wie je het krijgt. Dit kunnen bijvoorbeeld je ouders, een bijbaantje of een stagevergoeding zijn.
 2. Maak een lijst van je uitgaven: Schrijf op waar je je geld aan uitgeeft. Dit kunnen vaste kosten zijn, zoals de huur van je kamer of abonnementen, maar ook variabele kosten, zoals uitgaan of kleding.
 3. Bepaal je prioriteiten: Bekijk welke uitgaven het belangrijkst zijn en welke je kunt verminderen of helemaal kunt schrappen. Je moet bijvoorbeeld altijd genoeg geld hebben om te eten en om je huur te betalen, maar je kunt misschien minder geld uitgeven aan kleding of uitgaan.
 4. Maak een plan: Schrijf op hoeveel geld je aan elke uitgave wilt besteden. Verdeel je geld zo dat je aan het einde van de maand nog genoeg over hebt om te sparen of om onvoorziene uitgaven op te vangen.

Hoe kan ik mijn budget bijhouden?

Een budgetplan maken is één ding, maar het is net zo belangrijk om bij te houden hoe je het doet. Hier zijn een paar manieren om je budget bij te houden:

 1. Maak gebruik van een app: Er zijn tallozeapps beschikbaar waarmee je je inkomsten en uitgaven kunt bijhouden. Zo kun je eenvoudig zien hoeveel geld je nog over hebt en waar je misschien op kunt besparen.
 1. Houd een kasboek bij: Als je het liever op papier doet, kun je een kasboek bijhouden. Schrijf elke dag op hoeveel geld je hebt uitgegeven en aan wat. Aan het einde van de maand kun je zien waar je geld naartoe is gegaan en waar je op kunt besparen.
 2. Gebruik enveloppen: Een andere manier om je budget bij te houden is door gebruik te maken van enveloppen. Verdeel je geld over verschillende enveloppen, bijvoorbeeld voor boodschappen, uitgaan en kleding. Zo weet je precies hoeveel geld je nog hebt voor elke categorie.

Het belangrijkste is dat je regelmatig je budget bijhoudt en bekijkt waar je nog kunt besparen. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet meer uitgeeft dan je hebt en dat je altijd genoeg geld overhoudt om te sparen.

Wat is een voorbeeld van budget?

Stel je voor dat je een bijbaantje hebt en elke maand €300 verdient. Je huur is €100 per maand en je hebt nog andere kosten, zoals je telefoonrekening en eten. Als je al je uitgaven op een rijtje zet, kom je erachter dat je in totaal €250 per maand uitgeeft.

Om ervoor te zorgen dat je niet meer uitgeeft dan je hebt, kun je een budgetplan maken. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om €50 per maand te sparen en €200 per maand uit te geven. Je kunt deze €200 verdelen over verschillende categorieën, zoals eten, kleding en uitgaan.

Als je je aan dit budgetplan houdt, weet je zeker dat je elke maand genoeg geld overhoudt om te sparen en om onverwachte uitgaven op te vangen.

Oefenvragen

 1. Wat is budget?
 2. Waarom is het belangrijk om een budgetplan te maken?
 3. Hoe kun je je budget bijhouden?
 4. Stel je hebt €500 per maand te besteden en je huur is €200. Hoeveel geld heb je nog over om uit te geven?
 5. Waarom is het belangrijk om regelmatig je budget bij te houden?