Hoeveel graden is het Nu?

Wat is de temperatuur in graden voor het vak aardrijkskunde?

In het vak aardrijkskunde worden vaak temperaturen in graden gebruikt. Deze temperaturen worden meestal uitgedrukt in Celsius, Fahrenheit of Kelvin. Maar wat is het verschil tussen deze meeteenheden en hoe kun je de temperatuur in graden bepalen? Wij helpen je om deze vraag te beantwoorden!

Wat is Celsius?

Celsius is een meeteenheid die algemeen wordt gebruikt om de temperatuur uit te drukken. Het is vernoemd naar de Zweedse wetenschapper Anders Celsius. Celsius is een relatieve eenheid, wat betekent dat de temperatuur wordt gemeten ten opzichte van een andere standaard. In deze eenheid is 0°C de gefixeerde standaard, wat staat voor het kookpunt van water. Voorbeeld: Als de temperatuur buiten 20°C is, betekent dit dat de temperatuur 20 graden hoger is dan het kookpunt van water.

Wat is Fahrenheit?

Fahrenheit is een andere meeteenheid die wordt gebruikt om de temperatuur uit te drukken. Deze eenheid is vernoemd naar de Duitse wetenschapper Daniel Gabriel Fahrenheit. Fahrenheit is ook een relatieve eenheid, maar de standaard is hier 32°F. Dit betekent dat als de temperatuur buiten 70°F is, de temperatuur 38 graden hoger is dan de standaard.

Wat is Kelvin?

Kelvin is een absolute meeteenheid die wordt gebruikt om de temperatuur uit te drukken. Deze eenheid is vernoemd naar de Britse wetenschapper William Thomson. In deze eenheid is 0K de gefixeerde standaard, wat staat voor het absolute nulpunt. Dit betekent dat als de temperatuur buiten 300K is, de temperatuur 300 graden hoger is dan het absolute nulpunt.

Hoe kun je de temperatuur in graden bepalen?

Je kunt de temperatuur in graden bepalen door de temperatuur in Celsius, Fahrenheit of Kelvin om te rekenen naar de gewenste meeteenheid. Er zijn verschillende manieren om deze berekeningen te maken, maar de meest eenvoudige manier is door gebruik te maken van een temperatuur omrekeningsformule. Deze formule zal je helpen om de temperatuur in graden te berekenen.

Voorbeeld

Stel je wilt de temperatuur in Celsius omrekenen naar Fahrenheit. In dit geval kun je de onderstaande formule gebruiken:

Fahrenheit = Celsius x 9/5 + 32

Als de temperatuur buiten 24°C is, kun je de volgende berekening maken:

Fahrenheit = 24 x 9/5 + 32
Fahrenheit = 75,2 + 32
Fahrenheit = 107,2°F

Oefenvragen

1. Wat is de temperatuur in Fahrenheit als de temperatuur in Celsius 25°C is?
2. Wat is de temperatuur in Kelvin als de temperatuur in Celsius 20°C is?
3. Wat is de temperatuur in Celsius als de temperatuur in Fahrenheit 78°F is?
4. Wat is de temperatuur in Fahrenheit als de temperatuur in Kelvin 300K is?
5. Wat is de temperatuur in Kelvin als de temperatuur in Celsius 0°C is?