Wat zijn EU Landen?

Hoe kunnen we je helpen om EU landen te begrijpen?

De Europese Unie (EU) is een politieke en economische unie waar 28 verschillende landen lid van zijn. De landen die lid zijn van de EU, worden ook wel EU-landen genoemd. De EU is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog als een manier om vrede en samenwerking tussen de Europese landen te bevorderen.

De voordelen van EU-landen

EU-landen hebben verschillende voordelen, waaronder het vrij verkeer van goederen en personen, een gemeenschappelijke munt, de Euro, en verschillende samenwerkingsprogramma’s. De voordelen van de EU zijn niet alleen te zien in de economie, maar ook in de politiek. EU-landen hebben bijvoorbeeld een gemeenschappelijk buitenlands beleid en samenwerken om grenzen te beveiligen.

De geschiedenis van de EU

De Europese Unie is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. In 1951 tekenden de zes Europese landen Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Luxemburg en Nederland de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Dit was het begin van wat nu de Europese Unie is. In 1957 tekenden deze zes landen de Europese Economische Gemeenschap, waardoor het vrij verkeer van goederen en personen mogelijk werd.

Naarmate de jaren verstreken, werden steeds meer landen lid van de Europese Unie, waardoor het aantal EU-landen uiteindelijk uitkwam op 28. Ook al is de EU een politieke en economische unie, de landen zijn nog steeds vrij om hun eigen wetten en regels te hanteren.

Hoe zijn EU-landen georganiseerd?

De EU-landen zijn georganiseerd in verschillende instellingen. De belangrijkste instellingen zijn de Raad van de Europese Unie, het Europees Parlement, de Europese Commissie en het Europees Hof van Justitie. De Raad van de Europese Unie is verantwoordelijk voor de wetgeving en is het belangrijkste politieke orgaan van de EU. Het Europees Parlement vertegenwoordigt de belangen van de EU-burgers, terwijl de Europese Commissie de uitvoering van de Europese wetgeving en beleid beheert. Het Europees Hof van Justitie is verantwoordelijk voor het controleren van de naleving van de Europese wetten.

Voorbeelden van EU-landen

Er zijn 28 EU-landen. Dit zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Oefenvragen

1. Hoeveel landen vormen deel van de Europese Unie?
2. Welke EU-instelling is verantwoordelijk voor de wetgeving?
3. Wat is de gemeenschappelijke munt van de EU?
4. Wat is het doel van de Europese Unie?
5. Welke landen zijn lid van de EU?