Modern imperialisme is een variatie op een oude Europese gewoonte. De landen van Europa zijn altijd al gevuld met ontdekkingsreizigers geweest. Al in de vijftiende eeuw trokken ze de wereld over en ontdekten ze bijvoorbeeld Amerika en Australië. Dit werd imperialisme genoemd. In de negentiende eeuw kreeg dit echter een nieuwe lading. Op deze plek lees je daar meer over.

Handel in de achttiende eeuw

De achttiende eeuw stond voor de Europese landen in het teken van de handel. Zo werden landen als Nederland alleen maar rijker en rijker. Dat deden ze bijvoorbeeld door in slaven en specerijen te handelen, die uit Afrika en Azië weden gehaald. Dit waren de landen die de Europese landen in de vijftiende en zestiende eeuw op hun tochten hadden gevonden en hadden bezet met de kolonisatie. De Europese landen maakten er een wedstrijd van om zoveel mogelijk van de wereld in handen te krijgen. Zo werden ze steeds rijker.

Het modern imperialisme

De negentiende eeuw stond in het teken van de industriële revolutie. Veel uitvindingen op het gebied van machines en techniek maakten het leven gemakkelijker. Zo kon bijvoorbeeld veel gemakkelijker landbouwgrond worden bewerkt. Ook werden grotere fabrieken gebouwd waar veel meer grondstof verwerkt kon worden. Alleen was die grondstof niet te vinden in Europa. Daarom gingen de Europese landen opnieuw kolonies zoeken. Daar konden ze dan grondstoffen vandaan halen om vervolgens de producten weer terug te verkopen.

Het verschil

Het verschil tussen modern imperialisme en het oude imperialisme is dat het in de eerste fase in de vijftiende eeuw om aanzien en macht ging, gepaard met onderdrukking van anderen. In de tweede fase ging het om grondstoffen en handel, gepaard met expansie van de economieën van de Europese landen.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?