In de scheikunde gaat het regelmatig over mol berekenen. Dit gebruik je om te kunnen bepalen hoe de verhouding is waarin verschillende stoffen voorkomen. Het is natuurlijk wel zo fijn wanneer je hier een duidelijker antwoord op krijgt. Ook wil je weten hoe je er het best mee kunt rekenen. In dit artikel vind je daar het antwoord op.

Wat doe je als je mol gaat berekenen?

Mol berekenen doe je aan de hand van de deeltjes van een bepaalde stof. Denk bijvoorbeeld aan koolstof of zuurstof. Elke stof heeft een specifieke massa per mol. Dit is in de scheikunde ook wel bekend als de molaire massa. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar zuurstof, dan is de molaire massa daarvan 16,0 gram per mol. Anders gezegd is 1 mol zuurstof dus 16,0 gram zwaar. Je kunt de molaire massa gewoon opzoeken in het periodiek systeem. Wanneer je mol weet, kan je de massa en het volume van een stof berekenen.

Werken met mol en massa

Wanneer je weet hoeveel mol een stof is, dan kan je daarmee aan de slag om achter de massa te komen. Mol berekenen kan je dus verder helpen om andere zaken te achterhalen. Dat doe je bijvoorbeeld door de molaire massa te gebruiken. Zoals gezegd kan je dit gewoon terugvinden in een periodiek systeem. Nu vermenigvuldig je het aantal mol met de molaire massa. Zo krijg je je antwoord.

Omgedraaid is natuurlijk ook mogelijk. Stel dat je de massa weet en je wil mol berekenen, dan deel je de massa door de molaire massa. Je kijkt in de tabel wat de molaire massa van een bepaalde stof is. Je kijkt ook hoeveel gram de massa is. Nu deel je dit door elkaar en weet je hoeveel mol je van een bepaalde stof hebt.

Werken met mol en volume

Mol berekenen kan ook van waarde zijn als je het volume van een stof wilt weten. Je kijk dan naar het aantal mol per liter. Dit wordt ook wel de molariteit genoemd. Door het aantal mol te delen door de molariteit kom je achter het volume. Ook hiervoor geldt dat je het ook kunt omdraaien. Vermenigvuldig je het volume met de molariteit, dan weet je het aantal mol.

Het volume van gas

Volume is natuurlijk niet alleen in liters vloeistof weer te geven. Het kan ook om een gas gaan. In dat geval kan je mol berekenen en vervolgens gebruiken voor het molair volume. Dit wordt genomen bij kamertemperatuur. Wil je het omdraaien, dan vermenigvuldig je het aantal mol met het molair volume om het totale volume te achterhalen.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?