De verdunningsfactor berekenen doe je om in de scheikunde te achterhalen in welke mate je de concentratie van een bepaalde stof hebt verlaagd. Je kunt dit eigenlijk zo zien als wanneer je siroop in een glas aanlengt met water. De siroop wordt dan dunner. Afhankelijk van de hoeveelheid water wordt het steeds dunner. In dit artikel lees je alles over de verdunningsfactor.

Verdunningsfactor berekenen voor allerlei verdunningen

Natuurlijk kan je niet alleen maar siroop verdunnen. De verdunningsfactor in scheikunde wordt natuurlijk gebruikt voor hele andere toepassingen. Zo worden bijvoorbeeld sterk geconcentreerde middelen verdund om ze beter te kunnen gebruiken in proeven. Ook in het ziekenhuis wordt veel verdund, bijvoorbeeld een medicijn. Je kunt aan de hand van berekeningen precies bepalen in welke mate dat gebeurt.

Op zoek naar de concentratie

Om de verdunningsfactor te berekenen, wil je achter de concentratie van een stof komen. De concentratie berekenen doe je door de hoeveelheid van de opgeloste stof te delen door de hoeveelheid oplossing. Je deelt dus niet door het oplosmiddel, maar door de oplossing. Als je bijvoorbeeld een verdunning van een liter wilt maken, dan geldt dat beide stoffen samen tot een liter moeten komen.

Wat is de verdunningsfactor?

De verdunningsfactor berekenen doe je om te bepalen hoeveel lager de concentratie is nadat deze is verdund. Je kijkt dan naar de concentratie voor de verdunning en de concentratie na de verdunning. Heb je een oplossing van 40 gram per liter en wil je een oplossing van 8 gram per liter, dan doe je dus 40/8 = 5. De verdunningsfactor is dan dus 5.

Aan de slag met verdunnen

Wil je zelf gaan verdunnen, dan doe je dat over het algemeen door water toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld direct water toevoegen aan de huidige oplossing. Zo kan je doorgaan tot je bijvoorbeeld de verdunningsfactor van 5 zoals je die berekend hebt, hebt bereikt. Je weet dus dat je dezelfde hoeveelheid van de concentratie houdt, maar dat je het oplosmiddel moet vervijfvoudigen. Het kan echter onhandig zijn om zoveel van het verdunde middel te hebben. In dat geval kan je ook op een andere manier werken. Je kunt ook 1/5 deel van de huidige oplossing nemen en deze weer aanlengen met water. Je pakt dus 200 ml en vult dit aan tot je weer 1 liter hebt.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?