De standaarddeviatie staat ook bekend als de standaardafwijking. Het vertelt je iets over hoe verschillende waarnemingen verspreid zijn. Je kunt dit gewoon uitrekenen, mits je daar de juiste methode voor gebruikt. Op deze plek ontdek je hoe je dat moet aanpakken.

Wat is de standaarddeviatie?

De standaarddeviatie berekenen om te ontdekken hoe ver de getallen van de waarneming van het gemiddelde af zitten. Dat doe je met een formule σ = ∑ (x – x-)2 / n. Daarmee heb je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Je kunt het best dezelfde vaste stappen volgen.

De stappen

De standaarddeviatie berekenen doe je volgens de volgende vaste stappen.

  • Eerst bereken je de deviatie. Dit doe je met de formule d = x -x-. Je haalt dus het gemiddelde af van de waarneming.
  • Vervolgens moet je deze deviaties kwadrateren en optellen.
  • Je deelt dit totaal nu door het totaalaantal waarnemingen dat je gevonden hebt.
  • Daar trek je dan de wortel van. Zo kan je de standaarddeviatie berekenen.

Werken met een rekenvoorbeeld

Om dit nog eens duidelijker te maken, is het goed om de standaarddeviatie te berekenen met echte getallen. Je hebt bijvoorbeeld de getallen 5, 9 en 13 waargenomen. Het gemiddeld is 5 + 9 + 13 /3 = 9. De deviaties zijn dan dus 5 – 9 = -4, 9 – 9= 0 en 13 – 9 =4. Deze kwadrateer en tel je op dus 16 + 0 + 16 =32. Dit deel je door het totaalaantal waarnemingen dus 32/3 = 10,667. Daar trek je de wortel van √10,667 = 3,266. Dit is dus de standaarddeviatie.

Werken met een rekenmachine

Je kunt de standaarddeviatie ook berekenen met je grafische rekenmachine. Je vult de waarnemingsgetallen dan in met de VAR-functie van jouw rekenmachine. Wanneer je dit hebt gedaan kies je voor σx om te zorgen dat je de standaarddeviatie achterhaalt. Wanneer je naar STAT gaat, kan je naar CALC en vind je de optie VAR. Daar kan je de standaarddeviatie dan vinden.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?