De dichtheid berekenen doe je wanneer je weten wat de hoeveelheid massa is die in een bepaalde inhoud aanwezig is. Daardoor weet je precies de hoeveelheid van een stof die in een bepaalde ruimte te vinden is. Dit is te berekenen met een vaste formule.

Met een formule dichtheid berekenen

De formule om dichtheid te bereken is p = m / v. Dat betekent dat p staat voor dichtheid. M staat in deze formule voor massa en v staat voor volume. Dichtheid heeft geen vaste eenheid. Dit is ook de reden waarom je de eenheid van massa en volume hiervoor gebruikt. Het kan om grammen en kilogrammen gaan. Terwijl het volume in kubieke centimeters of kubieke meters te bereken. Omdat elke stof zijn eigen dichtheid heeft, is als meetpunt kamertemperatuur genomen. Dit is t=293K. Dichtheid wordt daarnaast altijd in kg/m3 weergegeven.

Dichtheid in de praktijk

Wanneer je wilt weten hoe het zit met dichtheid berekenen in de praktijk, dan kan je bijvoorbeeld eens een blok hout van 0,1 m3 nemen. Wanneer dit 70 gram weegt, kan je daar direct de dichtheid uit afleiden. Je rekent dan eerst 70 gram om naar 0,07 kilogram. Nu kan je de formule invullen p = 0,07 / 0,1 = 0,7 kg/m3.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?