Bij het vak geschiedenis zal de naam Thorbecke regelmatig voorbij komen. Weet je wel goed wie deze man was en welke rol hij in de geschiedenis van Nederland speelde? Op deze plek kan je de kennis vinden die je daarvoor nodig hebt. Dit maakt veel duidelijk.

Het leven van Thorbecke

De eerste 50 jaar van het leven van Johan Rudolph Thorbecke zijn eigenlijk niet heel interessant om te vermelden. Hij studeerde en werkte bij universiteiten. Rond 1840 kwam hij in de politiek terecht en begon hij het verschil te maken voor Nederland. In 1948 kwam hij namelijk met de nieuwe grondwet. Daardoor werkt onze politiek nog altijd op de manier waarop het nu werkt. Hij kwam hiermee op verzoek van Koning Willem II. De koning was altijd de machtigste man in Nederland geweest. In andere landen van Europa braken echter revoluties uit en Willem II wilde dat voorblijven in Nederland. Daarom liet hij een commissie onder leiding van Thorbecke onderzoek doen.

De constitutionele monarchie

Met dank aan Thorbecke bestaat nu het systeem van constitutionele monarchie. De koning bleef het hoofd van het land, maar wel kwam er ministeriële verantwoordelijkheid. Dat betekende dat de politieke macht naar de regering en de ministers verschoof. De nieuwe grondwet zorgde dat de Tweede Kamer meer bevoegdheden kreeg. Het werd gekozen door de rijke mannen van het volk. De nieuwe grondwet had ook gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting, pers en onderwijs.

Het plan van Thorbecke

Thorbecke was de man die aan de leiding stond van de commissie die Nederland veranderde in het land zoals je dat nu kent. De macht verschoof van de koning naar de Tweede kamer en er werden belangrijke vrijheden voor het volk gegarandeerd.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?