Thorbecke is een belangrijke figuur in de Nederlandse geschiedenis. Deze zal dan ook vaak terugkomen bij verschillende vakken. Het is dus ook goed om te weten wie hij was en wat hij heeft betekend voor Nederland. In dit artikel vind je een uitleg over Thorbecke.

Het leven van Thorbecke

Het leven van Thorbecke verliep lang zoals dat van veel mensen verloopt. Hij groeide op, ging studeren en ging werken. Rond 1840, toen hij zo’n 50 jaar oud was, kwam hij in de politiek terecht. Dat is waar hij zijn bekendheid ook aan dankt. Hij ontwikkelde namelijk de manier waarop de politiek in Nederland werkt en hoe het besturen van Nederland gebeurt.

Hij was in 1848 namelijk de man die de nieuwe grondwet ontwikkelde en presenteerde. Dat deed hij op verzoek van Koning Willem de Tweede. De koning was destijds nog de machtigste man in het land. In andere landen in Europa hadden revoluties tegen koningshuizen plaatsgevonden. Willem de Tweede wilde dit voorkomen in Nederland. Daarom moest Thorbecke met een commissie op zoek naar verbeteringen in de grondwet.

Het nieuwe systeem

De nieuwe ideeën van Thorbecke leidden uiteindelijk tot de constitutionele monarchie. Dat betekent dat de koning nog altijd hoofd van het land is. Wel is het zo dat er ministeriële verantwoordelijkheid geldt. Dat betekent dat de politieke macht niet voor de koning, maar voor de regering is. De nieuwe grondwet gaf de Tweede Kamer ook meer bevoegdheden. Bovendien werd deze gekozen, eerst door een klein deel van de bevolking, maar later kregen steeds meer mensen stemrecht. In de grondwet stonden ook zaken als de vrijheden van meningsuiting, pers en onderwijs.

Dankzij Thorbecke en zijn commissie werd Nederland gevormd tot het land zoals we daar dus tegenwoordig in leven. De commissie zorgde dat de koning minder macht kreeg en de Tweede Kamer meer macht kreeg. Daarnaast legde hij de vrijheden vast die we nog altijd beschermen.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?