Welk verschillende scheidingmethoden zijn er om stoffen uit elkaar te halen? Er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt aanpakken. De werking van die methoden is allemaal verschillend. De manieren hebben allemaal betrekking op het benutten van de eigenschappen van de stoffen die je wilt scheiden. Door te bekijken welke stoffen in een mengsel zitten, kan je bepalen welke scheidingsmethoden geschikt zijn om te gebruiken voor jouw doel.

De methode absorberen

Eén van de scheidingsmethoden die het meest gebruikt wordt is absorberen. Daarvoor heb je een absorptiemiddel nodig dat je aan het middel toevoegt. De stof die je wilt scheiden, hecht zich dan aan dit middel. Het voordeel hiervan is dat het oplosmiddel niet verdampt hoeft te worden. Er zijn verschillende soorten middelen die voor absorptie gebruikt worden. Een bekende is actieve kool. Het is bijvoorbeeld een bekende methode om de lucht te filteren. Zo adem je alleen de verse lucht in.

De methode bezinken

Ook bezinken of afschenken is één van de scheidingsmethoden. Het is goed toe te passen wanneer je mengsels hebt die niet goed oplossen. Ook wanneer er een verschil in dichtheid is, kan dit goed werken. Mengsels zoals suspensies en emulsies bevatten een vaste stof die naar de bodem is gezakt. Omdat het bezonken is kan je het dan gemakkelijk afschenken. .

De methode destilleren

Wanneer je destilleren als één van je afscheidingsmethoden overweegt te gebruiken, dan doe je dat omdat de stoffen in het mengsel een verschillend kookpunt hebben. De stof die het eerste kookt destilleer je dan. Je vangt deze op en laat deze weer afkoelen. Dit is bijvoorbeeld een methode die wordt gebruikt om van zeewater zoet water te maken. Het zout blijft dan als residu achter.

De methode centrifugeren

Ook het scheiden op basis van dichtheid is mogelijk. Van alle scheidingsmethoden is dit de optie die het best te gebruiken is wanneer je met zwaardere deeltjes te maken hebt. Die worden dan hard naar buiten geslingerd wanneer je het mengsel snel laat ronddraaien. De stof met de grootste dichtheid blijft op de bodem zitten.

De methode filteren

Ook filteren is één van de bekendste methoden om te scheiden. Daarbij wordt gezorgd dat de deeltjes die groter zijn in een filter blijven hangen. Je kunt op die manier twee opties overhouden. Je hebt de vloeistof als filtraat en je hebt de vaste stof als residu in het filter. Beide stoffen zijn vaak in goede staat te houden op deze wijze.

De methode extraheren

Wanneer je met smaak-, geur- en kleurstoffen te maken hebt, dan is extraheren de optie waar je voor moet gaan. De mate waarin de oplosbaarheid verschilt tussen de stoffen in het mengsel is dan waar je je op richt. Daarom is dit ook één van de scheidingsmethoden die vooral goed werk als het gaat om voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je koffie zet. Al komen hier soms wel ook andere methoden zoals filtreren bij kijken. Ook hierbij houd je een residu over, namelijk de onopgeloste stof.

De methode indampen

Maak je gebruik van de scheidingsmethode indampen, dan richt je je op de verschillende kookpunten. Je verdampt het oplosmiddel. In plaats van de verdampte stof, richt je je in deze variant juist op het residu dat achterblijft. Denk aan zoutwater dat je zoet maakt. Alleen houd je dan het zout dat niet verdampt is over voor gebruik.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?