Het alfabet is verdeeld in klinkers en medeklinkers. Van deze laatste groep zijn er veruit het meest, buiten de letters a, e, i, o en u. Dit maakt het ook gemakkelijk onthouden. Wanneer je bijvoorbeeld de woorden oei, au in je hoofd houdt weet je altijd wat de klinkers zijn. De rest van het alfabet valt hier dus niet onder. Hoe het verder zit, leer je allemaal in dit artikel.

Werken met medeklinkers

Je kunt ook onthouden dat je met medeklinkers te maken hebt omdat je een langer woord hebt. De vraag is alleen hoe je ze gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om een enkele of een dubbele medeklinker. Dit is belangrijk wanneer je in meervoud schrijft. De zogenaamde korte klinker vraagt om een dubbele medeklinker. Ster wordt sterren en val wordt vallen. Heb je de lange medeklinker, dan is het er maar één. Slaap wordt slapen en lot wordt loten. Ook woorden in het enkelvoud hebben soms een dubbele medeklinker erin. Dit schrijf je dan volgens dezelfde regels als wanneer je op zoek gaat naar het meervoud. Er zijn allerlei woorden die je kunt bedenken, zoals appel.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?