De ABC formule, ook wel bekend als de wortelformule, wordt vaak gebruikt in de wiskunde. Het is echter vaak wel lastig om deze goed in te zetten. Hoe je deze gebruikt en wanneer de formule van pas komt, dat kan je op deze plek leren.

Het gebruik van de ABC formule

De ABC formule is nodig om kwadratische vergelijkingen mee op te lossen. Je kent deze vergelijkingen ook wel onder de naam vierkantsvergelijking. Kwadraat komt van het Latijnse woord voor vierkant. Dit is namelijk quadratus. Zo weet je dus altijd dat het kwadraat altijd bruikbaar is voor de oppervlaktes van vierkanten. De vergelijking volgt altijd de formule ax2+bx+c=0. Er moet dus altijd een kwadraat in te vinden zijn. De grafiek van de formule levert een parabool op. Je gaat dus op zoek naar het kruisen van de parabool met de y-as.

De variabelen van de formule

Gebruik je een ABC formule, dan kan A nooit 0 zijn. Dat zou namelijk betekenen dat er geen kwadraat in de formule zit. Het wordt dan dus een bekende lineaire formule. Daarnaast zijn de hogere machten ook niet kwadratisch. X3, x4 of andere voorbeelden zijn geen kwadratische vergelijkingen. De variabelen b en c kunnen juist wel weer gewoon 0 zijn. Wanneer je 2x^2 en 2x^2+4x en 2x^2+6 hebt, dan zijn dat stuk voor stuk kwadratische vergelijkingen. Het is meestal zo dat je eerst de formule moet herleiden. Daarna kan je de formule gemakkelijk herschrijven om een ABC formule te kunnen gebruiken.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Gemakkelijk de formule gebruiken

De ABC formule gebruiken maakt het gemakkelijk voor jou om kwadratische vergelijkingen op te lossen. Zo kan je altijd ontdekken wat X is. De formule staat ook bekend als de wortelformule omdat je de wortel gebruikt om x2 te vinden. Daardoor kan je dan de formule ax^2+bx+c=0 oplossen. Het is dan eigenlijk gewoon simpel invullen.

Het deel onder de wortel (b^2-4ac) staat bekend al de discriminant. Het wordt zo genoemd omdat het dit deel is dat bepaalt hoeveel oplossingen er zijn omdat D onder de wortel staat. De krijgt dan ook een hoofdletter en betekent b^2-4ac. Is D groter dan 0, dan zijn er 2 oplossingen. Is D kleiner dan 0 dan zijn er geen oplossingen. De oplossing kan natuurlijk ook D = 0 zijn.

Op zoek naar een ander onderwerp?