Politiek speelt een belangrijke rol in democratische landen zoals Nederland. Daarin kan je dan links en rechts georiënteerd zijn. Iedereen van 18 jaar en ouder heeft namelijk een stem en kan daardoor de politiek een klein beetje beïnvloeden. In dit artikel kan je lezen over de verschillen tussen linkse en rechtse partijen zodat je een goed beeld krijgt van beide stromingen.

Links en rechts

Mensen hebben verschillende visies op politiek. In de praktijk wordt vaak gesteld dat je een linkse of een rechtse visie hebt. Er zijn dus de nodige verschillen tussen links en rechts. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de manier waarop je met de bevolking wilt omgaan en de manier waarop Nederland ingericht moet zijn.

De visie van links

Links en rechts zie je ook terug in de verdeling van de partijen. Je hebt verschillende linkse partijen, zoals de PvdA, SP en GroenLinks. Dit zijn partijen die vooral de zwakkeren in de maatschappij zo goed mogelijk willen beschermen. Dat willen ze bijvoorbeeld doen door de rijken meer belasting te laten betalen. De overheid kan met dat geld dan de zwakkeren helpen. Daarnaast willen linkse partijen vooral opkomen voor werknemers door deze te beschermen tegen de macht van werkgevers.

De visie van links gaat niet alleen op burgers binnen de landsgrenzen. Vaak kijken de linkse partijen ook naar de zwakkeren op andere plekken in de wereld. Is er ergens in de wereld een oorlog gaande, dan willen de linkse partijen vaak de bevolking van die landen beschermen, bijvoorbeeld door ze naar Nederland te halen als vluchteling.

De visie van rechts

Het verschil tussen links en rechts komt op allerlei vlakken naar voren. Er zijn verschillende rechtse politieke partijen. Zo heb je bijvoorbeeld de VVD, de PVV en FvD. Dit zijn partijen die vinden dat de beloning voor hard werken voorop moet staan en de overheid niet te veel bemoeienis over de burgers moet hebben. Het is belangrijk dat burgers zich vrij kunnen bewegen, zonder voortdurend lastig gevallen te worden met regels.

Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die veel verdienen door hard werken niet ook extra belastmoeten worden. Dit verklaart ook waarom de werknemers en werkgevers net zo tegenover elkaar staan als links en rechts. Zo willen werknemers niet dat het hen onnodig moeilijk wordt gemaakt om een bedrijf goed te leiden. Ook als dat betekent dat niet goed functionerende werknemers ontslag moeten krijgen.

Ook buiten de landsgrenzen kijken de rechtse partijen iets anders naar problemen. Zij willen dat er eerst naar de Nederlandse burger wordt gekeken en dat vluchtelingen ook problemen met zich meebrengen als ze naar Nederland komen en dat dit beter niet op deze manier aangepakt kan worden.

Zijn partijen alleen links of rechts?

Is het nu echt zo gemakkelijk om alle verschillende partijen in Nederland te verdelen tussen links en rechts? Dit is niet het geval. Ook linkse partijen onderling verschillen van elkaar, zoals rechtse partijen dat ook onderling doen. Je hebt bijvoorbeeld ook extreemlinks en extreemrechts. Zij zijn nog strenger in hun overtuigingen dan andere partijen. Zo is aan de linker kant de PvdA gematigder dan de SP.

Aan de rechter kant is de VVD een partij voor ondernemers en de bovenste laag van de middenklassen. PVV en FvD zoeken echter over het algemeen naar de meer extreme standpunten die ok voor de iets minder rijken van belang zijn, maar die wel over de Nederlandse cultuur gaan. Dit maakt veel verschil.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Oefening

Kun jij er ook een paar bedenken?

Bedenk eens enkele beoordelingswoorden over series die je de afgelopen tijd hebt gevolgd op Netflix bijvoorbeeld. Wat vond je van de serie? En van de personages? Waarom vond je dat precies

Op zoek naar een ander onderwerp?