GHet deelonderwerp is belangrijk in de Nederlandse taal. Het is bijna van net zoveel waarde als het hoofdonderwerp. Het verschil is alleen dat het deelonderwerp wel weg te laten is en het hoofdonderwerp niet. In dit artikel leer je hoe je een deelonderwerp kan herkennen.

Het deelonderwerp in een tekst

Een deelonderwerp is een deel van de tekst. Deelonderwerpen worden gebruikt om verschillende kanten te belichten. Het hoofdonderwerp van een tekst kan bijvoorbeeld school zijn. Bij het hoofdonderwerp school kunnen deelonderwerpen als leraren, leerlingen, schoolvakken, schoolgebouwen en lesmethoden zijn. Het deelonderwerp heeft dus wel altijd iets met het hoofdonderwerp te maken.

Hoe vind je het?

Het deelonderwerp vinden in een tekst doe je in een aantal stappen. Je gaat eerst op zoek naar het onderwerp. Wanneer je weet wat het onderwerp is, kan je kijken naar de alinea’s en de tussenkopjes. In de kopjes en de eerste zin kan je zien waar een alinea over gaat. Wordt een nieuwe kant belicht? Dan kan je spreken over een nieuw deelonderwerp. Dit kan eindeloos herhaald worden in een tekst. Hoe langer de tekst, hoe meer deelonderwerpen er vaak zijn.

Voorbeelden van deelonderwerpen

Het vinden van deelonderwerpen is gemakkelijk wanneer je kijkt naar alle dingen die horen bij een bepaald onderwerp. Lees je bijvoorbeeld een tekst over groente en fruit en zie je een alinea over vitamines? Dan kan je daar het deelonderwerp uit halen. Gaat het vervolgens over het verbouwen van de producten? Dan heb je daar een volgend deelonderwerp. Gaat het tot slot over de manier waarop je het kan nuttigen, bijvoorbeeld in een smoothie? Dan is de smoothie een derde deelonderwerp. Het is dus niet het belangrijkste onderwerp, maar het speelt wel een serieuze rol in de tekst.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?