In de Nederlandse taal is het deelonderwerp bijna net zo belangrijk als het hoofdonderwerp. Al is het deelonderwerp wel weg te laten. Hoe dit precies in elkaar steekt, kan je leren in dit artikel. Zo weet je precies hoe je de deelonderwerpen moet vinden.

Het deelonderwerp van een tekst

Zoals de naam al zegt is een deelonderwerp altijd een deel van de tekst. Het zijn onderwerpen die verschillende kanten belichten. Een tekst over een bepaald onderwerp heeft immers meerdere kanten en gaat ook over andere kleinere onderwerpen die betrekking hebben op het onderwerp. Het deelonderwerp heeft dus altijd iets met het hoofdonderwerp te maken.

Hoe vind je ze?

Het vinden van een deelonderwerp hoeft niet lastig te zijn. Je begint eerst met het zoeken van het hoofdonderwerp in de tekst. Daarna ga je de alinea’s, eventueel met tussenkopjes, langs. Je kunt daaruit afleiden waar de alinea over gaat. Is dit iets anders dan voorgaande alinea’s, dan wordt een nieuw deelonderwerp aangesneden. Zo kan je ze dus heel gemakkelijk vinden.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?