Leven in symbiose is iets wat in de natuur voorkomt. Het heeft te maken met het samenleven van de verschillende diersoorten. Het is dan belangrijk dat één van de soorten voordeel heeft van het samenleven. Er zijn verschillende soorten symbiose. Op deze plek leggen we die soorten uit, zodat je precies weet om welke soort het gaat.

Wat is symbiose?

Als er over symbiose gesproken wordt, dan leven tenminste twee verschillende diersoorten samen. Minimaal één soort heeft ook voordeel van het samenleven. De soorten die in de symbiose leven, worden symbionten genoemd. Het grootste dier krijgt de naam gastheer. Symbiose komt in meerdere vormen voor, waarvan er drie het belangrijkst zijn om te kennen.

Leven in mutualisme

Symbiose in mutualisme, dan hebben beide diersoorten voordeel van het samenleven. Een goed voorbeeld hiervan zijn de zeeanemoon en de anemoonvis. De anemoonvis eet kleine dieren die leven op de zeeanemoon. Daardoor blijft de zeeanemoon veilig. De zeeanemoon op zijn beurt, zorgt dat de anemoonvis kan schuilen tegen de grote rovers in de zee.

Leven in commensalisme

Symbiose in commensalisme betekent dat de kleinste symbioot het voordeel heeft. Alleen is het dan wel zo dat de gastheer hier geen nadeel van ondervindt. Denk aan de kleine diertjes die rondom grote dieren leven. In de zee gaat het bijvoorbeeld om kleine zuigvissen op de huid van een haai. In Afrika leven allerlei dieren op en om olifanten om veilig te blijven. De haai of de olifant zijn in dat geval de gastheer. Zij hebben geen plus- of minpunt van de diertjes. De kleine symbionten daarentegen hebben veel voordeel van de grote dieren. Het houdt ze veilig of ze vinden er eten.

Leven in parasitisme

Als het gaat om symbiose in parasitisme, dan heeft de kleine symbioot voordeel van de gastheer. De gastheer heeft hier bovendien ook de nodige last van. De kleine symbioot wordt daarom ook een parasiet genoemd. Denk dan bijvoorbeeld aan de lintwormen. Die kunnen zich vestigen in de darmen van mensen. Ze eten op die plek dan het voedsel op dat je inneemt. Daardoor krijg jij minder voedingsstoffen binnen. Dit leidt ertoe dat je steeds meer moet eten. Waardoor de lintworm goed gevoed wordt, zonder er iets voor te hoeven doen. Dit is nadelig voor de gastheer, in dit geval de mens. Die krijgt niet de juiste voedingsstoffen in de juiste mate binnen.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?