Getallen uitschreven betekent dat je ze niet in cijfers, maar in letters opschrijft. De vraag is alleen wanneer je dit nu wel en wanneer je dit juist niet doet. Je kunt op deze plek leren hoe dat precies in elkaar zit. Het is belangrijk om vooraf te zeggen dat er geen vaste regels voor het gebruik van letters of cijfers bestaat. Wel is het zo dat er een aantal richtlijnen bestaan waar je je normaal aan kunt houden.

Kiezen voor getallen uitschrijven

De richtlijnen voor getallen uitschrijven zijn eigenlijk heel simpel. Zo schrijf je getallen tot twintig allemaal geheel uit. Denk aan nul, negen, dertien en twintig. Getallen erboven worden cijfers. Dat betekent dus 21, 34 en 103. Let wel op want tientallen tussen twintig en honderd schrijf je ook uit. Dat betekent dus dat je veertig, zestig en honderd schrijft. Boven de honderd kies je voor 110, 160 en 490. Voor honderdtallen tot duizend geldt dan weer hetzelfde. Je schrijft dan dus tweehonderd, vijfhonderd en duizend. Ook schrijf je 1.100, 1.600 en 2.300.

Daarnaast kies je er altijd voor om duizendtallen tot twaalfduizend uit te schrijven. Of dit nu drieduizend, zevenduizend of elfduizend is maakt niet uit. Boven de twaalfduizend stap je over op 14.000 of 27.000. Wanneer de getallen groter worden, zoals een miljoen, miljard of biljoen, dan kies je ook voor het woord. Ook als het bijvoorbeeld viermiljoen, achtmiljoen of tweebiljoen betreft. Hoe groter het woord, hoe beter het is om er een cijfer voor te zetten. Denk aan 12 miljoen of 255 biljoen.

Getallen uitschrijven in cijfers

Getallen uitschrijven in cijfers doe je wanneer het gaat om andere vormen van gebruik dan een cijfer. Zo kies je bijvoorbeeld voor de 20e eeuw als schrijfwijze. Daarnaast moeten exacte getallen altijd in cijfers. Denk aan 60 kilometer per uur, of 21 graden Celsius. Zaken zoals gewicht, jaartal, maat en temperatuur vallen hier allemaal onder. Het is belangrijk om op te letten dat er één lijn wordt gekozen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij deelgroepen. Van de 200 mensen werden er 195 ziek. Je schrijft 200 dan niet in letters omdat je dit bij 195 ook niet doet. Dit zorgt er dan voor dat je mooi consistent in je tekst bent en alles goed leesbaar blijft.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?