Hij praat veel, maar hij zegt niets.’

‘Huh?’, denk jij nu. ‘Maar als hij praat dan zegt hij toch wat?’ Als je er echter even over nadenkt heb je hem door. Hij gebruikt veel woorden, maar deze zijn nietszeggend. Uiteindelijk heeft hij dus inderdaad niets gezegd.

Tegenstrijdig, of toch niet?

Dit soort uitspraken worden paradoxen genoemd. Het zijn schijntegenstrijdigheden. Een paradox wordt gebruikt om leven in een tekst of verhaal te blazen. Het is een vorm van een stijlfiguur. Stijlfiguren hebben als kracht dat ze een bepaalde indruk, of emotie achterlaten bij de lezer, of luisteraar. Doordat een paradox in eerste instantie op een foute uitspraak lijkt, is het een zeer geschikt instrument om de aandacht van de lezer mee te trekken.

Een paradox is niet hetzelfde als een oxymoron. Dit is namelijk echt een tegenstelling van twee tegenovergestelde begrippen die, nadat je erover hebt nagedacht, nog steeds niet klopt. Een voorbeeld hiervan is een ‘oorverdovende stilte’. Het wordt uit deze uitspraak wel duidelijk dat iemand de stilte om te snijden vindt, maar oorverdovend kan een stilte in werkelijkheid natuurlijk niet zijn.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Even oefenen?

Bedenk voor jezelf wat de onderstaande zinnen betekenen.

1. Dit is het begin van het einde.
2. Bespaar geld door geld uit te geven.
3. De eersten zullen de laatsten zijn.

Op zoek naar een ander onderwerp?