Logo Mister Einstein

Uniek online onderwijsplatform Mister Einstein speelt in op corona-gevolgen

Sahin Yildirim van Mister Einstein:

‘Online bijles en huiswerkbegeleiding is een trend die niet meer te stoppen is’

Het Nederlandse onderwijs is slechter geworden door de corona-uitbraak, vindt driekwart van de middelbare schoolleraren die hebben meegedaan aan een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Bijna de helft (45 procent) vreest dat het niet gaat lukken om leerlingen goed voor te bereiden op hun examen, 55 procent heeft hier nog wel vertrouwen in. Hierdoor wordt online leren steeds meer een noodgedwongen optie. Maatschappelijk ondernemer Sahin Yildirim springt in dit gat met een uniek digitaal onderwijsplatform: Mister Einstein. Mister Einstein ondersteunt leerlingen in het voortgezet onderwijs zeven dagen in de week online bij hun leerproces. Scholen zien het als mogelijke aanvulling om leerachterstanden tegen te gaan.

Foto: Sahin Yildirim 

Door de virusuitbraak is het onderwijs, dat toch al kampte met problemen zoals een oplopend lerarentekort, nog meer onder druk komen te staan. ‘Eerst werden de scholen helemaal gesloten en er vallen nu nog steeds lessen uit omdat kinderen of collega’s thuis moeten blijven door besmettingen of quarantaine. De continuïteit van het leerproces is in het geding ”, zegt dagelijks bestuurder Henrik de Moel van de AOb.
Maatschappelijk ondernemer Sahin Yildirim zag dat het onderwijs op zoek ging naar manieren om leerachterstanden te voorkomen. “Vrijwel alles wat paar maanden geleden in het onderwijs een vanzelfsprekendheid was, hebben we de laatste tijd los moeten laten: het schoolgebouw, les door een leraar voor de klas, het lesrooster. Het onderwijssysteem moest zich aanpassen.” De scholen begonnen met digitale portals op afstand te werken. De tijd was rijp voor Mister Einstein, besloot Yildirim. Het plan waar de betrokken Haagse ondernemer al een tijd mee rondliep: een online onderwijsinstrument om leerlingen in hun leerproces te ondersteunen met bijles, huiswerkbegeleiding en examentraining.

Wat is een eenparige rechtlijnige beweging? Wat betekent voudrais en wat is de verzuiling? Mister Einstein geeft antwoord! Het is een unieke applicatie waarmee scholieren zeven dagen in de week hun vragen on demand kunnen stellen. Deskundigen en hbo- en wo-studenten staan op Mister Einstein klaar om de vragen te beantwoorden. Dat niet alleen. De onderwijsapp stelt de leerlingen in staat om te chatten, foto’s te versturen en spraakberichten en/of cameragesprek te starten met de online begeleiders.
Yildirim: “Het is begeleiding met maximaal rendement met een individueel- of een schoolabonnement.”

Scholen zijn geïnteresseerd in de diensten van Mister Einstein. Onlangs startte Yildirim samen met een middelbare school een pilot om te zien hoe de applicatie effectief in het onderwijs ingezet kan worden.
Online lesgeven moet niet alleen als negatief gezien worden, het – zoals Mister Einstein – biedt ook nieuwe kansen, benadrukt Yildirim. “Het ‘on demand’ vragen kunnen stellen past helemaal bij de huidige belevingswereld van jongeren. Zij communiceren immers een groot deel van de dag online. Online lesgeven is een trend die niet meer te stoppen valt”, aldus Yildirim.