De eindexamens voor de middelbare school beginnen dit jaar op 17 mei, maar leerlingen maken zich zorgen. De fysieke lessen waren immers beperkt. Leerlingen maken daarom massaal gebruik van online bijles, examentrainingen en uitlegvideo’s. De nieuwe unieke app Mister Einstein speelt hierop in: zeven dagen in de week bereikbaar, met een docent!

Havo-scholier Tim de Jonge heeft dit jaar vanwege corona amper les gehad op school. Hij maakte zich zorgen over zijn eindexamens. Met zijn moeder ging hij op zoek naar ondersteuning. Instellingen boden echter veelal hulp via bestaande programma’s als Zoom en Microsoft. Een vriendin wees Tim op de app Mister Einstein: een unieke applicatie speciaal ontwikkeld voor de VO-leerling. “Ik heb moeite met natuurkunde en wiskunde. Mijn ouders kunnen me hierbij maar een beetje helpen en fysiek bijles is in deze rare periode onmogelijk. Een vriendin adviseerde mij de app Mister Einstein. Dankzij meester Einstein kan ik nu zeven dagen in de week online direct vragen stellen over alle vakken.”

Behoeftes van de leerling

Steeds meer leerlingen maken net als Tim gebruik van online huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining. Dat merkt Sahin Yildirim, oprichter van Mister Einstein, als geen ander. “Ongeveer een jaar geleden is de app Mister Einstein online gegaan. De grootste piek zien we tijdens de schoolexamens. We merken dat het aantal aanmeldingen de laatste maanden met de eindexamens in zicht nu ook weer enorm stijgt. De leerlingen zitten mega in de stress.”

Mister Einstein is het initiatief van Sahin Yildirim en zijn broertje Murat. Beiden hebben 13 jaar ervaring met bijles geven. De broers Yildirim richtten een team op om de wensen en behoeftes van de scholieren in kaart te brengen. Die behoeftes hebben ze vertaald in het ontwerp van Mister Einstein. De leerlingen kunnen via de app chatten met een docent, foto’s versturen, hun schermen delen, spraakberichten en/of een cameragesprek met een docent starten. Met een koppelcode kunnen ze met de gewenste docent een verbinding maken. Daarnaast kunnen de leerlingen hun eerdere gesprekken in hun archief teruglezen en hebben ze toegang tot een unieke bibliotheek waar inmiddels honderden uitlegvideo’s zijn geüpload.

Zeven dagen in de week bereikbaar
Yildirim: “We zouden eigenlijk twee jaar geleden deze app lanceren, maar de tijd was er toen nog niet rijp voor. Dankzij Mister Einstein hoeven ouders en kinderen voortaan niet meer met hun handen in het haar te zitten vanwege lastige huiswerkopgaven. Wiskundige formules, Engelse grammatica, scheikundige verbindingen of historische onderwerpen: wat het knelpunt ook is, de vakkundige bijlesdocenten van Mister Einstein staan zeven dagen in week klaar om de scholieren de helpende hand te bieden.”

Online les volgen heeft niet alleen nadelen, maar ook voordelen stelt Yildirim. “Volgens neurologen zoals Martine van Zandvoort kun je beter iedere dag tien minuten leren dan één keer een uur. Hoe meer je herhaalt, hoe beter. Wat je leert, sla je op in je langetermijngeheugen. Maar alleen als je daar voldoende aandacht aan besteedt, weet je het nog. Als je veel herhaalt, heb je meer ‘draadjes’ om de herinneringen uit je geheugen te trekken. Met Mister Einstein kun je op elk moment de kennis ophalen.”

Betaalbare abonnementen

Yildirim wil de abonnementen betaalbaar houden. De leerlingen kunnen al vanaf € 9,95/maand een abonnement nemen. Als ze gedurende een maand onbeperkt vragen willen stellen over alle vakken dan is er een abonnement voor € 59,95.  “We zijn sinds deze week met een campagne gestart om zoveel mogelijk scholieren te bereiken. Scholen die een abonnement bij ons nemen kunnen korting krijgen.”
Yildirim is overtuigd van zijn app en ambities. “ Het liefst zou ik deze laagdrempelige online bijlessen en huiswerkbegeleiding voor alle scholieren bereikbaar willen maken.”