Wat is bezits-s?

Vraag:

Ik ben een middelbare scholier en ik heb moeite met het begrijpen van het concept van “bezits-s”. Wat is het precies en hoe gebruik ik het in een zin?

Geen zorgen, wij zullen je helpen! Bezits-s is een belangrijk grammaticaal concept in het Nederlands en kan soms verwarrend zijn. In deze tekst leggen we je uit wat bezits-s is en hoe het correct gebruikt kan worden in een zin.

Wat is bezits-s?

Bezits-s is een grammaticaal middel om aan te geven dat iets of iemand iets bezit. In de Nederlandse taal wordt de s toegevoegd aan het einde van een zelfstandig naamwoord om aan te geven dat het onderwerp iets bezit. Bijvoorbeeld: “de fiets van mijn broer” – “mijn broer” bezit “de fiets”. De s aan het einde van “broer” geeft aan dat het onderwerp iets bezit.

Waar wordt bezits-s gebruikt?

Bezits-s wordt gebruikt om bezit aan te geven in een zin. Het kan gebruikt worden in een enkelvoudige zin, zoals “Mijn hond blaft veel”, waar “hond” het onderwerp is en “mijn” het bezittelijk voornaamwoord is. Het kan ook worden gebruikt in een meervoudige zin, zoals “De kinderen van mijn vrienden zijn allemaal heel slim”, waar “vrienden” het onderwerp is en “mijn” het bezittelijk voornaamwoord is.

Bezits-s kan ook worden gebruikt in combinatie met bijvoeglijke naamwoorden, zoals “de rode fiets van mijn broer”. In deze zin geeft “rode” het bijvoeglijk naamwoord aan en “mijn” het bezittelijk voornaamwoord.

Hoe gebruik ik bezits-s in een zin?

Om bezits-s correct te gebruiken in een zin, moet je weten welke woorden als bezittelijk voornaamwoord kunnen fungeren. In het Nederlands zijn er vier soorten bezittelijke voornaamwoorden:

 • Mijn (van de spreker)
 • Jouw (van de luisteraar)
 • Zijn / haar (van iemand anders dan de spreker of de luisteraar)
 • Onze / jullie / hun (van meerdere personen)

Als je een bezittelijk voornaamwoord wilt gebruiken, voeg je gewoon de s toe aan het einde van het zelfstandig naamwoord. Bijvoorbeeld: “de auto van mijn vader” wordt “mijn vaders auto”.

Let op dat sommige zelfstandige naamwoorden een onregelmatige vorm hebben voor bezits-s, zoals “vrouw” en “mens”. In deze gevallen voeg je geen s toe, maar gebruik je een apostrof en s, zoals in “de fiets van mijn zus” wordt “mijn zus’ fiets”.

Voorbeeld

Hier is een voorbeeld van het correct gebruik van bezits-s in een zin:

“Ik hou van de hond van mijn vriendin, omdat zijn vacht zo zacht is.”

In deze zin is “hond” het onderwerp, “van mijn vriendin” is de voorzetseluitdrukking en “zijn” is het bezittelijk voornaamwoord dat aangeeft dat “de hond” iets bezit.

Oefenvragen

 1. Welk woord geeft aan dat een onderwerp iets bezit in een zin?
 2. a) Het werkwoord
 3. b) Het zelfstandig naamwoord
 4. c) Het bijvoeglijk naamwoord
 5. d) Het bezittelijk voornaamwoord

 

 1. Welk bezittelijk voornaamwoord wordt gebruikt voor meerdere personen?
 2. a) Mijn
 3. b) Jouw
 4. c) Zijn / haar
 5. d) Onze / jullie / hun

 

 1. Welke van de volgende woorden heeft een onregelmatige vorm voor bezits-s?
 2. a) Fiets
 3. b) Vrouw
 4. c) Boek
 5. d) Stoel

 

 1. Hoe wordt de zin “De auto van mijn opa is heel oud” correct herschreven met behulp van bezits-s?
 2. a) Mijn opa’s auto is heel oud
 3. b) De auto van mijn opa’s is heel oud
 4. c) De auto van mijn opa is heel oud
 5. d) Mijn auto van opa is heel oud

 

 1. Welk bezittelijk voornaamwoord moet worden gebruikt in de zin: “_____ ouders zijn heel trots op hun kinderen”?
 2. a) Mijn
 3. b) Jouw
 4. c) Zijn / haar
 5. d) Onze / jullie / hun

 

Hopelijk heeft deze uitleg je geholpen om bezits-s beter te begrijpen en te gebruiken in een zin. Veel succes met oefenen!