Argumentatieschema voor het middelbare schoolvak Nederlands

Wat is een Argumentatieschema?

Wij zullen je helpen! Een argumentatieschema is een grafische weergave van een argument, waarbij een bepaalde stelling of conclusie wordt onderbouwd met argumenten. Het argumentatieschema helpt je om een argument kritisch te analyseren en te beoordelen.

Hoe maak je een Argumentatieschema?

Een argumentatieschema bestaat uit twee delen: de stelling en de argumenten. De stelling is de conclusie. De argumenten zijn de onderbouwingen van de stelling. De argumenten kunnen weer onderverdeeld worden in drie soorten argumenten: feitelijke argumenten, logische argumenten en waarderingsargumenten.

Feitelijke Argumenten

Feitelijke argumenten zijn feiten, cijfers of voorbeelden die je gebruikt om je stelling te onderbouwen. Bijvoorbeeld als je stelt dat er steeds meer jongeren werken, kan je als onderbouwing gebruik maken van cijfers over arbeidsparticipatie.

Logische Argumenten

Logische argumenten zijn argumenten die worden onderbouwd door middel van logische redenatie. Bijvoorbeeld als je stelt dat het goed is om gezonde tussendoortjes te eten, kun je als onderbouwing gebruik maken van het argument dat een gezond tussendoortje je energie geeft waardoor je beter kunt presteren.

Waarderingsargumenten

Waarderingsargumenten zijn argumenten die worden onderbouwd door middel van waardeoordelen. Bijvoorbeeld als je stelt dat we moeten streven naar een duurzame samenleving, kun je als onderbouwing gebruik maken van het argument dat een duurzame samenleving goed is voor het milieu.

Voorbeeld Argumentatieschema

Hieronder vind je een voorbeeld van een argumentatieschema. In dit voorbeeld stelt de conclusie dat het goed is om te leren programmeren.

Oefenvragen

1. Wat is een argumentatieschema?
2. Wat zijn feitelijke argumenten?
3. Wat zijn logische argumenten?
4. Wat zijn waarderingsargumenten?
5. Geef een voorbeeld van een argumentatieschema.