Wat houden maatschappelijke problemen precies in? Mister Einstein legt het je uit.

Overal komen wel problemen voor. Je portemonnee kan gestolen zijn, of je wordt gepest op school. Dit zijn voorbeelden van persoonlijke problemen die je kunt hebben. Natuurlijk ben jij niet de enige met zulke problemen, maar toch valt het nog niet onder de noemer maatschappelijke problemen.

Maatschappelijke problemen zijn namelijk problemen van grotere omvang. Wanneer een grote groep mensen uit een omgeving last heeft van hetzelfde probleem, wordt het pas een maatschappelijk probleem genoemd.

Een actueel voorbeeld van een maatschappelijk probleem is de Covid-19 pandemie die de wereld momenteel in haar greep heeft. Het mag dan wel over de hele wereld voorkomen, het valt evengoed binnen de categorie maatschappelijke problemen. Andere voorbeelden van maatschappelijke problemen zijn werkloosheid, vergrijzing of structureel racisme.

Dat een probleem een grote groep mensen moet raken is niet de enige voorwaarde voor een maatschappelijk probleem. Het probleem moet ook onder de aandacht vallen van de media en van de politiek. Een laatste voorwaarde waar maatschappelijke problemen aan voldoen is dat de meningen over het probleem verdeeld moeten zijn. Als iedereen het met elkaar eens is, is er namelijk geen probleem, of wel?.

Samenvatting

De drie voorwaarden waaraan een probleem moet voldoen om een maatschappelijk probleem te worden zijn:
1. Het is een probleem dat op grote schaal aanwezig is in een gebied.
2. De politiek moet zich bewust zijn van het probleem en plannen hebben om hier een oplossing voor te vinden.
3. Er bestaan verschillende groeperingen, meningen en oplossingen in verband met het probleem.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Oefening

Werk een probleem uit waar Nederland volgens jou momenteel mee kampt. Gebruik de drie voorwaarden bij het bepalen of het inderdaad een maatschappelijk probleem is of niet.

Op zoek naar een ander onderwerp?