Wil je weten hoe worteltrekken precies werkt? In dit artikel vind je dan alle uitleg die je nodig hebt. Worteltrekken doe je als je wilt weten welk kwadraat van een getal een bepaalde uitkomst geeft. Eigenlijk is worteltrekken dus het omgekeerde van kwadrateren. Zoals je ook plus en min en vermenigvuldigen en delen hebt, zo heb je ook kwadrateren en worteltrekken. Een kwadraat is een getal dat met zichzelf vermenigvuldigd is. 5 x 5 = 25. Maar omgedraaid is √25 dus ook 5. In dit geval is √ dus ook het teken van de wortel. Je noemt het ook wortel 25 of vierkantswortel 25.

Het tegenovergestelde van kwadraat

Worteltrekken is zoals gezegd het tegenovergestelde van een kwadraat. Daarnaast zijn er ook zogenaamde machtswortels. In dat geval schrijf je 3√2 als uitkomt van 23 en 10√2 als je 210 zoekt. Worteltrekken kan je gewoon doen met je rekenmachine. Wil je de machtswortel berekenen, dan is het belangrijk om eerst in te voeren om welke macht het gaat. Je kunt het ook berekenen zonder rekenmachine, maar dan moet je de voorgaande regels wel strak hanteren.

Enkele voorbeelden om te oefenen

Wil je ook eens oefenen? Probeer dan eens de volgende sommen.
1. √256
2. √81
3. 3√9

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?