Een standaardafwijking berekenen doe je omdat je op die manier meer kan zeggen over hoe verschillende getallen verspreid zijn wanneer je een waarneming hebt verzameld. De vraag die je dan hebt is natuurlijk hoe je dit moet aanpakken. Ook is het interessant om te zien hoe je hier je rekenmachine bij kan gebruiken. Je vindt hier de uitleg die je nodig hebt.

De standaarddeviatie

In plaats van de standaardafwijking berekenen wordt ook weleens het woord standaarddeviatie gebruikt. Het symbool hiervoor is σ. Het helpt je om te bepalen hoe ver de getallen van het gemiddelde van de waarneming afzitten. Hier is een vaste formule voor te gebruiken. Dat is σ= ∑( x – x̄)2/ n Daarmee kan je goed aan de slag.

Een stappenplan

Voor je de standaardafwijking kan berekenen, is het eerst zaak om de deviatie te berekenen met de daarvoor opgestelde formule. Dit is d= x – x̄. je trekt dan het gemiddelde af van de meting. Om vervolgens tot de standaardafwijking te komen. Is het belangrijk om al deze deviaties te kwadrateren en op te tellen. Daarom staat het somteken ook voor de formule. Deze optelsom deel je dan door n, wat staat voor het totaalaantal waarneming. Tot slot trek je dan de wortel van de uitkomt. De wortel is de standaardafwijking.

Een voorbeeld

Je hebt 7, 3 en 8. Dat betekent dus dat je (7+3+8)/3 = 6. Vervolgens kom je tot de deviaties 7-6= 1, 3-6 = -3 en 8-6= 2. Deze kwadrateer je en tel je op. Dat betekent dus 12 + (-3)2 + 22 = 1 + 9 + 4 = 14. Dit deel je dan door het totaalaantal dus 14/3 = 4,667. Daar dan de wortel van is √4,667 = 2,160.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Een rekenmachine gebruiken

De standaardafwijking berekenen is ook mogelijk met een grafische rekenmachine. Wat je dan doet is de waarnemingsgetallen invullen met de optie 1-Var Stats of 1VAR, afhankelijk van het merk van je machine. Wanneer je dit hebt gedaan kies je voor σx. Daarmee kan je de standaardafwijking berekenen. Wanneer je in je rekenmachine naar STAT gaat en daarna naar CALC, dan kan je in een lijstje deze opties vinden.

Op zoek naar een ander onderwerp?