Medeklinkers vormen een groot deel van het alfabet. Er zijn er namelijk 21 van. De uitzondering zijn de vijf klinkers: a, e, i, o en u. Het is gemakkelijk te onthouden welke letters niet onder de medeklinkers vallen door simpelweg de woorden oei en au te onthouden. Daarmee heb je dan precies de vijf klinkers te pakken. Alle andere letters zijn dus wel goed.

Het juiste gebruik van medeklinkers

Het is belangrijk om te weten hoe je medeklinker juist gebruikt als je in meervoudsvormen schrijft. Bij woorden met een zogenaamde korte klinker, gebruik je dan een dubbele medeklinker. Denk aan vallen of wassen. Hebben de woorden een zogenaamde lange medeklinker dan schrijf je die maar eenmaal. Denk aan slapen of wensen.

Het komt ook voor dat er een dubbele medeklinker nodig is bij woorden in enkelvoudsvorm. Denk dan bijvoorbeeld aan het woord appel. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij het bepalen van de hoeveelheid medeklinkers bij meervoud. De dubbele medeklinker komt als er een korte klinker voor staat.

Gemakkelijk te onthouden

Wil je gemakkelijk onthouden welke letters medeklinkers zijn en welke letters de klinkers zijn? Dan is het slim om vooral de klinkers in je hoofd op te slaan: a, e, i, o en u. Alle andere letters zijn de medeklinkers. Zo houd je het simpel en goed te onthouden voor jezelf.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?