Het verschil tussen links en rechts in de Nederlandse politiek is belangrijk voor de democratie. Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een stem in Nederland. Daarmee kan je medebepalen wat de koers van het land wordt. Het is dan wel belangrijk dat je weet hoe dit werkt. Zo zijn er bijvoorbeeld twee belangrijke politieke stromingen. In dit artikel leer je daar alles over.

De twee stromingen

Het verschil tussen links en rechts heeft te maken met de grote stromingen in de politiek. De verschillen in gedachten zijn vaak op deze manier in te delen. Vaak wordt in het algemeen gesteld dat het bepaalt op welke manier je denkt over hoe Nederland eruit moet zien. Ook gaat het over de manier waarop je voor mensen wilt opkomen en voor wie je dat wilt doen. Dit leidt tot een aantal verschillen.

De linkse partijen

Om het verschil tussen links en rechts te laten zien, kijken we eerst naar de linkse politiek partijen. Dit zijn bijvoorbeeld de PvdA, SP en GL. Dit zijn partijen die zich richten op het beschermen van de zwakkeren in de maatschappij. Dat willen ze bijvoorbeeld doen door mensen meer belasting te laten betalen naar mate ze rijker zijn. Zo kunnen de minder rijken geholpen worden. Ook willen ze voorkomen dat werkgevers te veel macht krijgen en werknemers te gemakkelijk kunnen ontslaan.

De linkse politiek kijkt ook over de grenzen. Zo wil het bijvoorbeeld ook dat Nederland zich inzet om mensen te helpen in landen waar oorlog of hongersnood of andere rampen heersen. Zij vinden dat vluchtelingen goed beschermd moeten worden.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

De rechtse partijen

Ook de rechtse partijen bekijken is belangrijk om het verschil tussen links en rechts te bepalen. In Nederland zijn rechtse partijen bijvoorbeeld VVD, PVV en FvD. Dit zijn partijen die vinden dat hard werken een goede beloning verdient. Ook moet de overheid zich niet te veel bemoeien met de burgers. Dit betekent bijvoorbeeld dat de belastingen niet te hoog moeten worden voor mensen die hard werken en veel verdienen. Ze richten zich daarom vaak ook wat meer op de werkgevers. Zij moeten de ruimte krijgen om hun bedrijf te laten groeien, ook als daarvoor werknemers die niet voldoen ontslagen moeten worden.

Ook over de landsgrenzen kijken de rechtse partijen net even anders naar problemen. Zo zijn ze strenger als het gaat om het asielbeleid. Ze vinden dat moet gekeken naar de problemen van de eigen burgers. Daarbij moeten de problemen van de opvang van de asielzoekers niet over het hoofd worden gezien.

Gaat het altijd om links of rechts?

Is het verschil tussen links en rechts alles over de partijen? Gelukkig is dit niet het geval. Ook wanneer je kijkt naar de partijen aan één van de twee kanten kan je veel verschillen zien. Zo is aan de linkerkant van de politiek de SP vaak de meest extreme. Deze partij kiest er bijvoorbeeld voor om de leden een deel van hun inkomen terug in de partijkas te laten storten zodat er gelijkheid is. Dit is bij de andere partijen niet het gevallen.

Ook aan de rechterkant zijn de partijen verschillend van elkaar. VVD richt zich op de ondernemers van het land. Ook de rijke middenklasse voelt zich hier vaak goed bij. Partijen als PVV en FvD zijn juist wat meer aan de extreme kant van rechts. Zij vinden de minder rijke Nederlander ook belangrijk en wil dat er goed voor hen gezorgd wordt. Dit mag dan ten koste gaan van de kosten die er zijn om asielzoekers op te vangen. Zo kan iedereen dus precies het soort partij vinden dat bij hem of haar past.

Op zoek naar een ander onderwerp?