Een lineaire formule wordt veel toegepast in de wiskunde. Het is alleen niet heel gemakkelijk om het direct even te begrijpen. In dit artikel leer je er alles over. Het is bijvoorbeeld een formule waarmee je evenredige verbanden kan aantonen. De formule zorgt namelijk altijd voor een rechte lijn. Een voorbeeld van zo’n formule is a = 3x + 5. Teken je dit uit in een grafiek, dan krijg je dus altijd een rechte lijn.

De kenmerken van de lineaire formule

Een lineaire is altijd evenredig in toename of afname. Dat gebeurt dus altijd in een rechte lijn. Dat komt omdat het twee elementen heeft, de beginwaarde en de steilheid. De steilheid is te berekenen met de richtingscoëfficiënt. Dit is het cijfer dat de snelheid van het stijgen of dalen aangeeft. De lineaire formule is eigenlijk altijd y = ax + b. De a is dan de richtingscoëfficiënt en b is de beginwaarde. Dit kan je dan gebruiken om de lijn in een grafiek te tekenen. De y teken je op de y-as en de x dus op de x-as. Je kunt op deze manier ook de waarde op een specifiek punt berekenen. Heb je bijvoorbeeld y = 3x + 7? Dan kan je door y = (3 x 7) + 7 = 21 + 7 = 28 weten dat de y bij 7 dus 28 is.

Het rekenen met snijpunten

Wanneer je twee lineaire formules hebt, dan wil je daar ook het snijpunt van kennen. Dat doe je door ze gelijk aan elkaar te stellen. Een voorbeeld daarvan is y = 2x + 5 en y = 4x – 7. Wil je deze gelijkstellen, dan krijg je dus 2x + 5 = 4x -7. Dat kan je dan vervolgens gebruiken voor de balansmethode . De x’en gaan naar één kant, wat je 2x -4x +5 = -7 oplevert. Daarna haal je de getallen naar de andere kant waardoor je overhoudt 2x – 4x = -7-5. Reken je dit uit dan blijft -2x = -12 over. Nu kan je dus -12/-2 = 6 uitrekenen en weet je dat de lijnen bij x = 6 snijden.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?