Wat is NSB?

Hoe kun je het Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) begrijpen voor het vak geschiedenis?

We zullen je helpen! NSB staat voor Nationaal-Socialistische Beweging. De Nationaal-Socialistische Beweging was een politieke partij in Nederland tussen 1931 en 1945. De partij stond bekend om haar extreem-rechtse ideologie, die werd geïnspireerd door het Duitse nationaal-socialisme.

Waar stond de NSB voor?

De NSB stond voor een aantal politieke ideeën, waaronder een sterke staat, een voorkeur voor het Nederlandse volk en een meer autoritaire regering. De NSB was ook erg tegen de invloed van joden, vrouwen en andere minderheden in de maatschappij.

Hoe was de NSB georganiseerd?

De NSB was een gecentraliseerde partij georganiseerd rond een leider, Anton Mussert, die de partij leidde van 1931 tot 1945. De partij had een aantal afdelingen in verschillende provincies, een jeugdafdeling, een militie en een vrouwenafdeling. De NSB was ook actief in het voeren van verkiezingscampagnes en had ook een eigen propagandamachine.

Hoe heeft de NSB zich gedragen tijdens de Tweede Wereldoorlog?

De NSB was een actieve deelnemer aan de Tweede Wereldoorlog. De partij steunde de Duitse bezetting van Nederland en was een actieve deelnemer aan de vervolging van joden, homoseksuelen, zigeuners en andere minderheden. De NSB had ook een eigen milities die meedogenloos optraden tegen de verzetsstrijders.

Hoe is de NSB beëindigd?

Na de bevrijding van Nederland in 1945 werd de NSB verboden en werden veel leden vervolgd. De partij werd opgeheven en haar leden werden veroordeeld of verbannen.

Oefenvragen

1. Wat staat NSB voor?
2. Wat was de ideologie van de NSB?
3. Hoe was de NSB georganiseerd?
4. Wat was de rol van de NSB tijdens de Tweede Wereldoorlog?
5. Hoe is de NSB beëindigd?