Wat is de Gouden Eeuw?

Ga jij de Gouden Eeuw begrijpen? Wij helpen je!

De Gouden Eeuw is een periode in de geschiedenis die gekenmerkt wordt door een enorme economische, culturele en politieke bloei. Deze periode vond plaats van 1581 tot 1795. De Gouden Eeuw begon met de Nederlandse Revolutie in 1581 en eindigde met de Franse Revolutie in 1795.

De Nederlandse Revolutie en de Gouden Eeuw

De Nederlandse Revolutie begon in 1581 toen de Nederlanden afscheidden van Spanje en een eigen Republiek Nederland vormden. De Nederlandse Revolutie betekende een grote verandering voor de Nederlanden. Het was de start van het begin van de Gouden Eeuw.

Geschiedenis van de Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw was een periode waarin Nederlandse steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag een enorme economische en culturele bloei doormaakten. De Nederlandse handelaren waren actief in Zuid-Amerika, Afrika en Azië, waardoor Nederland een van de belangrijkste handelsnaties ter wereld werd.

Tijdens de Gouden Eeuw werden ook veel cultuur en kunst gecreëerd. De Nederlandse schilderkunst werd erg populair, waardoor veel beroemde kunstenaars als Rembrandt, Jan Steen, Vermeer en Van Gogh geboren werden.

Politieke situatie tijdens de Gouden Eeuw

De politieke situatie tijdens de Gouden Eeuw was ook erg belangrijk. Nederland had een republiek gevormd en had een politieke organisatie die bekend staat als de Republiek der Verenigde Nederlanden. De Republiek der Verenigde Nederlanden was een unieke vorm van bestuur die een balans vond tussen de belangen van de Nederlandse steden en de Nederlandse landen.

Het einde van de Gouden Eeuw

In 1795 eindigde de Gouden Eeuw met de Franse Revolutie. De Franse Revolutie zorgde voor een einde aan de Republiek der Verenigde Nederlanden. Nederland werd vervolgens verdeeld in verschillende staten en het land werd steeds meer politiek instabiel.

Oefenvragen

1. Wat voor invloed had de Nederlandse Revolutie op de Gouden Eeuw?
2. Welke kunstenaars werden geboren tijdens de Gouden Eeuw?
3. Wat was de politieke organisatie tijdens de Gouden Eeuw?
4. Wat was het einde van de Gouden Eeuw?
5. Waarom was de Nederlandse handel tijdens de Gouden Eeuw zo belangrijk?