Failed to connect to MySQL: Connection timed out Netto bruto - Direct Online Bijles & Huiswerkbegeleiding! [2023]

Wat is Netto en Brutto?

Hoe kun je het netto en bruto begrijpen?

Wil je meer weten over netto en bruto? Wij zullen je helpen! Netto en bruto zijn twee belangrijke termen die je vaak tegenkomt bij het economische vak op school. Netto en bruto zijn twee manier waarop je de waarde van een goed of dienst kunt uitdrukken. Netto en bruto worden vaak gebruikt als het gaat om geld, maar kunnen ook worden gebruikt voor andere waardes.

Wat is Netto?

Netto is de waarde van een goed of dienst zonder de belastingen en andere kosten die er aan zijn verbonden. Als je bijvoorbeeld een televisie koopt bij de winkel, is de nettoprijs de prijs die je betaalt zonder de belastingen die je hier extra bij moet betalen. Als je een salaris krijgt, is het nettosalaris het salaris dat je daadwerkelijk krijgt, zonder de belastingen die je daar bovenop moet betalen.

Wat is Bruto?

Bruto is de waarde van een goed of dienst inclusief alle belastingen en kosten die er aan verbonden zijn. Als je bijvoorbeeld een televisie koopt bij de winkel, is de brutoprijs de prijs die je betaalt plus de belastingen die je hier extra bij moet betalen. Als je een salaris krijgt, is het brutosalaris het salaris dat je daadwerkelijk krijgt, inclusief de belastingen die je daar bovenop moet betalen.

Voorbeeld

Stel je koopt een televisie bij een winkel voor 100 euro. De brutoprijs is dan 100 euro, plus de belasting die je er bovenop moet betalen. Als je bijvoorbeeld 21% btw moet betalen, dan is de nettoprijs 82 euro. De brutoprijs is dan 100 euro en de nettoprijs is 82 euro.

Oefenvragen

1. Stel je hebt een salaris van 1000 euro. Wat is dan het nettosalaris als je 30% belasting betaalt?

2. Stel je koopt een laptop bij een winkel voor 500 euro. Wat is dan de nettoprijs als je 21% btw moet betalen?

3. Stel je koopt een boek bij een winkel voor 10 euro. Wat is dan de brutoprijs als je 9% btw moet betalen?

4. Stel je koopt een telefoon bij een winkel voor 800 euro. Wat is dan de brutoprijs als je 19% btw moet betalen?

5. Stel je hebt een salaris van 3000 euro. Wat is dan het brutosalaris als je 30% belasting betaalt?