De remweg berekenen is iets anders dan het berekenen van de remtijd en de remvertraging. Wel heeft het allemaal te maken met het bepalen hoe lang het duurt voordat een voorwerp tot stilstand komt. Het meest bekende voorbeeld is een auto die moet remmen voor een stoplicht dat op rood staat. Zie je dit op tijd, dan kan je rustig op de rem trappen. Springt hij op het laatste moment op rood, dan zal je veel harder moeten remmen om in korte tijd stil te staan.

Wat is de remvertraging?

De remweg berekenen doe je aan de hand van de remvertraging. Je kijkt dan hoe snel het afremmen gaat. Het is dus het omgekeerde van een versnelling. Je kunt dan de volgende formule hiervoor gebruiken: arem = Frem÷m. arem is in dat geval de remvertraging in m/s2. Frem is dan de remkracht in newton (N). m staat voor de massa in kilogram (kg).

Wat is de remtijd?

De remweg berekenen hangt ook af van de remtijd. Dit is de periode die nodig is om tot volledige stilstand te komen. Ook daar is een formule voor namelijk: trem=vbegin ÷ arem. trem is dan de remtijd in seconden (s) die je nodig hebt. vbegin is de beginsnelheid voor het remmen in m/s. arem staat voor de remvertraging in m/s2.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?