Hoe kan je de massa berekenen? De massa in een bepaald de dichtheid in een bepaald volume. Zo weet je dus hoeveel massa van een stof er in een specifieke ruimte te vinden is. Op deze plek leggen we je uit hoe je met die drie eenheden kan rekenen om bijvoorbeeld de massa te achterhalen.

De formule gebruiken

De formule om dichtheid te berekenen is ook te gebruiken om de massa te berekenen. Die formule ken je als p = m/v. P staat dan voor de dichtheid, m is de massa en v het volume. De eenheid die je gebruikt voor dichtheid hangt ook af van de eenheid die je inzet om massa aan te geven. Dat kan dan bijvoorbeeld gram of kilogram zijn. Voor volume geldt overigens hetzelfde, dat kan onder andere kubieke meter of kubieke centimeter zijn. Voor de dichtheid gebruik je meestal kg/m3. De dichtheid kan per stof verschillen.

De massa in een voorbeeld

Wanneer je bijvoorbeeld weet dat de dichtheid van aluminium 2,7 g/cm3 is en je hebt een blokje van 3 x 4 x 2 centimeter. Wat is dan de massa hiervan? Wanneer je 3 x 4 x 2 doet kom je op 24 cm3. Omdat p = m/v is m = p*v. Dat betekent dus dat 2,7*24= 64,8. De massa is dus 64,8 gram voor het blokje aluminium.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?