Er is één kenmerk dat de gelijkbenige driehoek met andere driehoeken gemeen heeft. Het is namelijk altijd zo dat ze drie hoeken en drie kanten hebben. Dat neemt niet weg dat er wel veel verschil tussen de soorten kan zitten. Je hebt in de eerste plaats dus de gelijkbenige driehoek, dit is iets anders dan de gelijkzijdige driehoek. Daarnaast heb je ook de rechthoekige driehoek. Wat zijn de verschillen hiertussen?

De gelijkbenige driehoek

In de eerste plaats is het goed om naar de gelijkbenige driehoek te kijken. Deze geeft twee of drie gelijke kanten. Toch is er een verschil met een gelijkzijdige driehoek, Bij een gelijkbenige driehoek kunnen ook twee in plaats van drie van de hoeken gelijk zijn. Waarover later meer. Het is belangrijk om te weten dat minimaal twee zijden gelijk zijn en je daarom dus ook minimaal twee hoeken krijgt die even groot zijn.

De gelijkzijdige driehoek

Anders dan de gelijkbenige driehoek, is de gelijkzijdige driehoek altijd op alle drie de zijden precies gelijk. Je krijgt daardoor per definitie dus ook drie hoeken die even groot zijn. Het leuke is dat je ook altijd direct weet hoe groot de hoeken zijn, namelijk elk 60 graden. Dit komt omdat de drie hoeken van elke driehoek samen 180 graden vormen. Zijn de hoeken precies gelijk, dan krijg je dus drie gelijke stukken van 60 graden. Dit maakt het dus ook wel zo gemakkelijk.

De rechthoekige driehoek

Naast de gelijkbenige driehoek en de gelijkzijdige variant, is er ook nog de rechthoekige driehoek. Dit is een driehoek die in ieder geval één exact rechte hoek van 90 graden heeft. Afhankelijk van hoe groot de zijden van de driehoek zijn, is dan te bepalen hoe groot de andere hoeken zijn. Die hoeven niet gelijk aan elkaar te zijn. Je kunt dit uitrekenen door de stelling van Pythagoras te gebruiken. Al deze driehoeken zijn op dezelfde wijze te berekenen.

Wil je altijd antwoord op al je vragen?

Op de app stel je direct je vraag, waarna een bijlesdocent je verder helpt. Zo wordt leren aangenamer en zullen je schoolprestaties binnen afzienbare tijd verbeteren.

Op zoek naar een ander onderwerp?