Wat is Lever?

Hoe kan ik het begrijpen?

Wij zullen je helpen! Lever is een van de meest essentiële organen in het menselijk lichaam. Het is belangrijk voor het verwerken van voedsel, het elimineren van giftige stoffen, het reguleren van het metabolisme en het produceren van veel vitale stoffen. In dit artikel zullen we het hebben over de functies van de lever, de anatomie van de lever, ziektes en aandoeningen die worden veroorzaakt door een verstoorde leverfunctie en manieren waarop je je lever kunt verbeteren.

Functies van lever

De lever is verantwoordelijk voor het verwerken en het opruimen van het bloed dat door het lichaam stroomt. De lever produceert ook gal, een kleurloze vloeistof die het spijsverteringsstelsel ondersteunt bij het afbreken en verwerken van voedsel. Levercellen produceren ook stoffen die het lichaam helpen bij het reguleren van het metabolisme. Ze helpen bij het verwerken van eiwitten, vetten en koolhydraten en het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

Anatomie van de lever

De lever is een groot orgaan dat onder in de buikholte ligt, aan de rechterkant van de maag. Het bestaat uit twee lobben – de rechterlob en de linkerlob. Binnen deze twee lobben bevinden zich miljoenen kleine cellen, die levercellen worden genoemd. Levercellen bevatten verschillende stoffen, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten, en produceren ook verschillende stoffen, zoals gal. De lever heeft ook een grote portaalvat, die een netwerk van bloedvaten bevat die het bloed van de dunne darm naar de lever transporteren.

Ziektes en aandoeningen

Er zijn veel ziektes en aandoeningen die worden veroorzaakt door een verstoorde leverfunctie. Leverziekte kan worden veroorzaakt door een virus, alcoholmisbruik, medicijnen, erfelijke aandoeningen of een auto-immuunziekte. Symptomen van leverziekte kunnen ernstige vermoeidheid, bloedarmoede, geelzucht, buikpijn, braken, diarree, gewichtsverlies en donkere urine zijn. Als je last hebt van één of meer van deze symptomen, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

Verbeteren van je lever

Gelukkig zijn er veel manieren waarop je je lever kunt verbeteren. Een gezonde leefstijl, zoals het vermijden van alcohol en het eten van gezonde voeding, is een goede manier om je lever te ondersteunen. Ook bepaalde supplementen, zoals levertraan, kunnen je lever gezond houden. Als je een leverziekte hebt, kun je ook medicijnen nemen om je lever te ondersteunen.

Oefenvragen

1. Wat is gal?
2. Wat is een portaalvat?
3. Wat zijn veelvoorkomende symptomen van leverziekte?
4. Wat kan je doen om je lever te verbeteren?
5. Wat zijn de twee lobben van de lever?