Wat is Irak?

Hoe kan ik meer te weten komen over Irak? Wij helpen je hierbij!

Irak is een land in het Midden-Oosten. Het land ligt in West-Azië en grenst aan landen zoals Syrië, Turkije, Iran, Jordanië en Koeweit. Irak is een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Het land heeft een lange geschiedenis van koninkrijken, waaronder het Babyloïsche Rijk, het Achamaïdische Rijk en het Perzische Rijk.

Een korte geschiedenis van Irak

Het oude Mesopotamië, waar Irak deel van uitmaakt, was een van de eerste gebieden waar de mensheid zich ontwikkelde. Het land heeft een lange geschiedenis van koninkrijken, waaronder het Babyloïsche Rijk, het Achamaïdische Rijk en het Perzische Rijk. In de twaalfde eeuw voor Christus stichtte de Assyriërs het eerste grote koninkrijk in Mesopotamië. In de zevende eeuw voor Christus versloeg het Perzische Rijk de Assyriërs en stichtte het Achamaïdische Rijk.

In de zestiende eeuw werd Irak onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Na de Eerste Wereldoorlog werd Irak een Brits mandarijngebied en in 1932 verklaarde het zichzelf onafhankelijk. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het land onder invloed van het Sovjet-bewind. Na de Golfoorlog in 1991 werd Saddam Hussein president. In 2003 werd Saddam Hussein verdreven door de Amerikaanse invasie.

De demografie van Irak

Irak heeft een bevolking van ongeveer 38 miljoen mensen. De meeste Irakezen zijn Arabieren, gevolgd door Koerden, Turken en Perzen. Het land heeft verschillende etnische en religieuze groepen, waaronder Soennieten, Sjiieten, Koerden en Turkmenen.

Politiek systeem van Irak

Irak heeft een parlementaire democratie. Het land heeft een president en een premier, die het parlement vertegenwoordigt. Het parlement bestaat uit een senaat en een kamer van vertegenwoordigers.

Economie van Irak

Irak heeft een van de grootste oliereserves ter wereld. Het land is ook verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde olieproductie. De Iraakse economie is afhankelijk van olie-inkomsten en de overheidsuitgaven.

Oefenvragen Irak

1. Waar ligt Irak?
2. Wat is het politieke systeem van Irak?
3. Wat is de hoofdindustrie van Irak?
4. Wat voor etnische en religieuze groepen zijn er in Irak?
5. Wat was de naam van de president van Irak tijdens de Golfoorlog?